Bed en Breakfast Leeuwarden

Mooie wandel- en fietsroutes vanuit Leeuwarden

Wandelen door het historische centrum van Leeuwarden

Leeuwarden is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het verleden als Hofstad maakt de hoofdstad van Friesland bijzonder. Tijdens de NS-wandeling die te vinden is op de website van Eropuit ontdekt u zelf waarom. De wandeling begint op het Centraal Station, op een kleine kilometer lopen vanaf Bed en Breakfast Leeuwarden, en heeft een lengte van 6,5 kilometer.

U wandelt door het monumentale stadscentrum en komt onder andere langs het Stadhouderlijk Hof, vroeger het verblijf van de koninklijke familie, de Oldehove (de scheve toren van Leeuwarden) en de groene Prinsentuin. Wilt u nog meer van Leeuwarden zien? Dan is de wandeling ook uit te breiden naar 12,5 kilometer. U wandelt dan onder andere ook langs de Potmarge, een oude waterloop die nu een beschermd monument is.

 

Fietsen door Friesland

De website Nederland Fietsland heeft een mooie fietsroute van bijna 38 kilometer samengesteld met Leeuwarden als start- en eindpunt. U kunt praktisch voor de deur van Bed en Breakfast beginnen aan de fietstocht. De route brengt u via de plaatsjes Lekkum en Miedum naar Gytsjerk, dat iets boven Leeuwarden ligt.

Daarna fietst u in zuidelijke richting naar Ryptsjerk, Tytsjerk en Sûwald, waar u met het pontje met fiets en al het water oversteekt. Via de dorpen Warten en Wergea rijdt u weer terug naar de stad. De kaart met knooppunten is te downloaden op de website van Nederland Fietsland.

 

Veel fiets- of wandelplezier!

Leeuwarden

Geniet van de stad met zijn gezellige terrasjes, winkels, musea. Op Culinair, Cultureel en historisch gebied heeft Leeuwarden u een heleboel te bieden.

Er zijn rondleidingen, stadsrondritten, boottochten en nog veel meer.

Winkelen

Leeuwarden heeft een uitgebreid winkelaanbod, de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad (in de volksmond Nieuwstad genoemd), Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek. Op het Wilhelminaplein is iedere vrijdag een weekmarkt.

Musea


Leeuwarden is rijk aan musea. In totaal telt de Friese hoofdstad acht musea, waarvan twee belangrijke musea: het internationaal beroemde keramiekmuseum het Princessehof en het Fries Museum. Het Fries Museum heeft onder andere een belangrijke zilvercollectie. Architect Abe Bonnema heeft een legaat nagelaten voor de bouw van een nieuw Fries Museum op het Zaailand.

Het Natuurmuseum Fryslân is leuk voor kinderen. Dit museum organiseert ook veel activiteiten voor de jeugd. Een bezoekje aan een van de Leeuwarder musea is zeker de moeite waard.

LINKS
Historisch centrum Leeuwarden:
www.historischcentrumleeuwarden.nl

Fries museum - verzetsmuseum: www.friesmuseum.nl/

Keramiekmuseum Princessehof: www.princessehof.nl

Natuurmuseum Fryslan www.natuurmuseumfryslan.nl

Museum de Grutterswinkel www.museum-de-grutterswinkel.nl

Pier Pander Museum
www.pierpander.nl

Pakhuis Koophandel, Van Oldtimer tot Kant www.museumpakhuiskoophandel.nl



Centrum

In Leeuwarden is het goed uitgaan. De Friese hoofdstad heeft een uitstekend theater, bioscopen, een filmhuis, kroegen, restaurants, eethuisjes. Er is voor elk wat wils.