Bed en Breakfast Leeuwarden

Een museumbezoek in Leeuwarden

U vindt het Fries Museum in het hart van Leeuwarden, grenzend aan Winkelcentrum Zaailand.

 

Verhaal van Friesland

In de langlopende tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân maakt u op een verrassende manier kennis met Friesland en de Friezen. Prikkelende verhalen laten zien dat Friesland veel meer is dan het skûtsjesilen en de Elfstedentocht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: Waren er in de Middeleeuwen echt Friese koningen? Hoe Fries zijn de Friese koeien? En waarom is het kleine plaatsje Sloten wel een stad en het veel grotere Drachten niet?

 

Ids Wiersma

Als u benieuwd bent naar het werk van de bekende Friese kunstenaar Ids Wiersma, dan moet u er sneller bij zijn. De tentoonstelling Topografische atlas: Ids Wiersma loopt tot en met 10 mei. Het digitale prentenkabinet laat de vele gedaanten zien die Friesland door de eeuwen heen heeft gehad. Veertien werken van Wiersma zijn op zaal te bewonderen. Hij tekende een verdwijnend Friesland, met veel oog voor detail: van de avondzon op de zeiltjes op het kleine meer tot de verroeste ploeg naast de mesthoop.

 

Jongeren en het boerenleven

Een andere bijzondere tentoonstelling die loopt tot 10 mei is Farmers and Ranchers. Hij toont een film en fotoseries die gemaakt zijn met jongeren uit Friesland en uit Colorado die leven op een ranch of melkveebedrijf. De jongeren willen in de voetsporen treden van hun ouders of grootouders. Voor dit project vlogen ze de oceaan over om een kijkje te nemen in het boerderijleven aan de andere kant van de wereld. Samen met kunstenaar Wapke Feenstra brengen ze hun landschap in beeld.

 

Meer tentoonstellingen

Later dit jaar is in het Fries Museum onder andere ook nog een fototentoonstelling te zien over het wad en vissers in Friesland, plus een tentoonstelling waarin u een kijkje krijgt in de Friese schatkamers uit de middeleeuwen.

Leeuwarden

Geniet van de stad met zijn gezellige terrasjes, winkels, musea. Op Culinair, Cultureel en historisch gebied heeft Leeuwarden u een heleboel te bieden.

Er zijn rondleidingen, stadsrondritten, boottochten en nog veel meer.

Winkelen

Leeuwarden heeft een uitgebreid winkelaanbod, de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad (in de volksmond Nieuwstad genoemd), Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek. Op het Wilhelminaplein is iedere vrijdag een weekmarkt.

Musea


Leeuwarden is rijk aan musea. In totaal telt de Friese hoofdstad acht musea, waarvan twee belangrijke musea: het internationaal beroemde keramiekmuseum het Princessehof en het Fries Museum. Het Fries Museum heeft onder andere een belangrijke zilvercollectie. Architect Abe Bonnema heeft een legaat nagelaten voor de bouw van een nieuw Fries Museum op het Zaailand.

Het Natuurmuseum Fryslân is leuk voor kinderen. Dit museum organiseert ook veel activiteiten voor de jeugd. Een bezoekje aan een van de Leeuwarder musea is zeker de moeite waard.

LINKS
Historisch centrum Leeuwarden:
www.historischcentrumleeuwarden.nl

Fries museum - verzetsmuseum: www.friesmuseum.nl/

Keramiekmuseum Princessehof: www.princessehof.nl

Natuurmuseum Fryslan www.natuurmuseumfryslan.nl

Museum de Grutterswinkel www.museum-de-grutterswinkel.nl

Pier Pander Museum
www.pierpander.nl

Pakhuis Koophandel, Van Oldtimer tot Kant www.museumpakhuiskoophandel.nlCentrum

In Leeuwarden is het goed uitgaan. De Friese hoofdstad heeft een uitstekend theater, bioscopen, een filmhuis, kroegen, restaurants, eethuisjes. Er is voor elk wat wils.